sayonara~

15 07 2009

bismillahirrahmanirrahim,

 

nampaknya hati da berubah arah, teringin mengubah selera.

ke manakah arah tuju selepas ini? hurmmm…

mungkin ini entry terakhir di territori ini.

teringin nak cari medan pena yg baru. insyaallah.

moga penghijrahan ini membawa nafas baru.

amin..

anyong haseyo~

anyong haseyo~





(*O*)

15 06 2009

Bismillahirrahmanirrahim,

 

“dan Dialah yg menjadikan org tertawa dan menangis.” –An-Najm, 53:43

 

Saja nak share ayat ni

Suka sgt

Lepas ni kalau ternangis ke hepi ke,

maka ingatlah pd siapa yg mbawa emosi tu pd diri kte

Yg bg impulse utk hypothalamus kte utk formkan emO-C~

Huhu..

 

Apa2 pun yang bakal terjadi, itulah yg terbaik

Hati oh hati..

Jgn la berdegup kencang.

Usaha dah ada

Result pun mmg dah tersedia.

Sabar ye…

Nak balik xlama lagi da..

But b4 dat…

Do ur best in ur test!

 

T_T

*Memetik kata2 sum1, setadi lagi dan lagi~!





Menghalau kabus~

13 06 2009

Bismillahirahmanirrahim,

 

When the fog clears

I see the path

Clearly outlined by Him for me

 

With the mist of uncertainties fading away

I find myself again

And the doubts and worries ebb and evaporate

Leaving me with only my faith

 

This link between us

May it strengthen with the flow of time

With every hurdle, every hindrance that is laid out

With every step forward that it took

To ride it all out

 

 

Byk benda bermain di kepala. InsyaAllah akan berakhir xlama lagi. 20hb, tarikh yg ditunggu…

Shooh, shooh! (Kipas kabus dan apa2 yang sewaktu dengannya jauh2…)

 

Ku memohon perlindungan darimu, ya Allah. Cukupkan iman, ilmu dan amalku.





Pagi2… Lalala~ (tafakur mode)

12 06 2009

Bismillahirahmanirrahim,

Sekarang da pukul 5.40 am. Damainya pagi2, waktu kebanyakkan orang masih nyenyak tdur. Cahaya pagi yg suram2, semua pun nampak slow and aman. Ditemani lampu study di meja, minum teh, kunyah biskut. Amannya… Alhamdulillah, ade nikmat ketenangan di pg hari ni.

Hurm… Kenapa sy rajin update blog? Hari2 sy post benda baru. Kenapa ye? Sy demam blog ke? Sy ni byk sgt perasaan yg ingin diluah or byk sgt pikiran yg bernas smpi otak jam n tpaksa kuarkn mlalui penulisan?

Mana ada pun.. -_-”

Xtau la apa jawapannya. Tapi sy rasa senang dapat tulis pagi2. Pagi2 adalah waktu brainwave sy berjalan lancar. Xde kekusutan. Best ohh.. Emosi pun stabil. Rasa produktif pula. Hehe..

Jadi saya suka waktu pagi. Waktu siangkan Allah ciptakan utk kita berkerja. Oh, jomlah kte berkerja! Kita usahakan yg dunia utk sampai pd kecemerlangan akhirat. Belajar bukan setakat utk exm yg bakal datang. Biar kita jadi umat-Nya yg cemerlang.

‘Dan di antara tanda2 kekuasaan-Nya ialah tidurmu di waktu malam dan siang hari dan usahamu mencari sebahagian dari karunia-Nya. Sesungguhnya pada yg demikian itu benar2 terdapat tanda2 bagi kaum yg mempergunakan akalnya.’ Ar-Ruum, 30: 23

 

Sebenarnya, saya nak bg semangat saya naik tinggi lagi dan lagi… 😀 Menuju langit tinggi meraih bintang.

Apa2 pun, di waktu hati senang, ada saudara2 kita yg masih menderita d seluruh corok dunia. Redhakah mereka pd saya dan kita semua yg sedang dlm kesenangan? Rasa takut bila difikirkan. Maka, janji sy pada diri, utk memanfaatkan nikmat2 yg diberi ini. Insya-Allah. Saya xnak jadi insan yg kufur nikmat.

Kan dalam cerita Spiderman tu, Uncle Ben kata: ‘With great power, comes a big responsbility.’ Betapa betulnya kata itu. Cuma sy nk ubah, ‘great power’ tu jadi ‘many nikmat’… So, Miss Amna kata: With many nikmat, comes a big responsbility.’ (Sorry la rojak)

X nak jadi orang kufur nikmat. (Ulang 3x) Amin3x ya rabbal ‘alamin.

Sy selama ini tahu mati tu boleh dtg bila2. Nikmat masa itu kan Orang Atas yg punya. Tp sy x mendalami maksudnya. Andai kata nyawa ini x panjang, pantas ke saya pass Exam Paling Besar itu nanti? Saya xnak pyatt di dunia shj,ya Rabbul Karim. Ya Allah, peringatkanlah diri ini utk memanfaatkan masa yg Kau beri.

P/s: Oh ya.. 11 days to go b4 blik Msia. J Moga smpai Msia dgn selamat dan jayanya~

Wallahu’alam.





.::Rindu::.

11 06 2009

Bismillahirrahmanirrahim,  

 

Pesanan penaja: Post ini tidak membawa ap2 manfaat. Lebih baik anda setadi biochem!  

 

Perasaan itu bgikan chips more. Sekejap ade, sekejap xde. Ia suke main hide & seek. Patutnya ia kenalah sedar diri. Ia perlu berada dlm concentration yg low… mcm fatty acid kt dlm bdn kita tu… Tapi sekarang dia nk tunjuk taring… Ngaum!

   
 

Sy: Sy ade penyakit doctor.

Dr. A(Sy yg rasional): Hurm.. Boleh awk elaborate ckit?

Sy: Hati sy gundah gulana. Tgk ni sekarang pun sy tgh bermonolog sendirian. Sy fanatik pd M. Hari2 sy pikir psl M. Wallpaper desktop sy pun org2 yg duduk kt M. Mcm mane ye?

Dr. A: ….

Conclu-c-on: Awk ade hyperrinduaemia. Awk kena mngawalnye sbelum ia mjadi parah. Ia bleh btukar mjadi hyperrinduria. Sbg plajar 2nd yr, awk ptut tahu, hyperrinduria adalah lbih kronik… sy akan bg awk ubat yg paling hebat sekali d dunia.

Sy: Beruntungnya sy pegi pd dr shebat dr. A ini. Dr lepasan dr mana ye? Apa ubat paling baik tu?

Dr. A: Oooouuuu. Muahaha.. Dunt mention it. Sy dr berdedikasi. Sy ni dr Russia. Mmg cop SIRIM da. Nah, ini ubatnye.

Sy: Eh, apa ini? Ini kertas dr. Bukan ubat. Apa yg dr tulis ni? ‘Bilik photostat, tingkat 6’  (-_-“)

Dr. A: Yer.. tepat sekali.. Esok bila neighbour depan awk da habis exm, awk pergi pd alamat ini dgn dia utk print apa yg awk da lama nk print. E-ticket ke Msia tu. Jgn pergi seorang, tahu? Awk perlu sentiasa diawasi utk keselamatan umum. Lpas ni, bila symptom hyperrinduaemia mjelma, cepat2 tatap kertas itu. Awk fhm?

Sy: Ohh, Dr. Tengkayu byk2.. Sy akan ikut nasihat dr itu.

   
 

Adoih, rindu10000x… Ma, pa, boy, kaklin..

Xde keje alin… apa yg kau tulis merepek waktu subuh buta2 nih.. Aiyoyo… Pecut balik! Tahap litar sepang… Vroomh…!!





Selingan d kala exam

10 06 2009

Dgn nama Allah yg Maha Besar,

 

Lg 7 hri nak exam biochem. Semua tgh berlumba dgn masa. Hopefully apa2 pun yg bakal terjadi, tawakkal itu berada dlm genggaman setelah usaha2 dilaburkan. Jgn lah, mulut kata tawakkal, tp hati x redha. Na’uzubillahiminzalik. Ingat tu alin! Jgn cakap xserupa bikin! Semua yg berlaku adlh utk yg terbaik~

 

‘Allah sdg berbicara dgn kamu.’

Teringat pula pd dialog ini (Dr filem apa ye? Rasa-rasanya semua pn leh teka. huhu..). Rasa semacam deja vu waktu bc ayat ni:

 

‘Apabila telah ditunaikan sembahyang, maka bertebaranlah kamu di muka bumi, dan carilah karunia Allah dan ingatlah Allah banyak2 supaya kamu beruntung.’ – Al- Jumu’ah,62:10

 

Kita semua pun sekarang tgh bertebaran di serata bumi. Ada kat Russia, ada kat UK, ada kat Indon. Kat Msia pun. J Setiap hari pun 5x kita solat. Kalau ada yg extra2 diamalkan lg bgus.. Jom kte cari karunia-Nya kat dunia ni. N dlm konteks khidupan kte sbg student, antaranya mestila ilmu kn.

Skarang ni pun byk anasir2 minda yg cuba menggoyahkan keimanan kita. Jadi nk main tepis2, knala ada alatnya. Biar ilmu jd perisaiku.

 

Moga ilmu yg kte dapat, disertai kefahaman juga! Amin..

Charyok2! Hadapi dgn arms wide open~





Dia tu kan….! ~_~

9 06 2009

 

Dimulai dgn ingatan pd yg Maha Esa, Maha Satu, 

 

‘Allah Maha Lembut terhadap hamba2-Nya, Dia memberi rezeki kpd sesiapa yg dikehendaki-Nya dan Dia-lah Yang Maha Kuat lg Maha Perkasa.’ -Surah asy-Syuura, 42:19

 

Ayat yg simpla tp sweet. 🙂 Allah itu sifatnya al-Latiff, berlemah lembut dgn kita, hamba2-Nya yg byk kekurangan.  Kadang2 ayat yg kita selalu dgr tu menyebabkan kita jd immune. Sebab da biasa sgt dgr. Tp tiba2 one day, baca balik ayat tu, tbe2 rs kena tembak. Dusy3x…

 

Tapi… perasaan2 tu best bg saya.. Dia mengajar kita utk rasa terharu n grateful pd pencipta kita. Boleh muhasabah diri balik. Muhasabah tu kan perlu utk seorang individu Muslim tu.

 

Manusia ini xkan pernah sunyi dari melakukan kesalahan. Sebab kita kadang-kadang terlupa, leka, alpa. Lupa pd apa yg digariskan-Nya utk kita, dan terbabasla jadinya sikit2 sana situ.. Tu pun kalau terbabas sikit. Kalau lambat tersedar jadilah terbabas teruk…

 

Siapa kata jaga hati tu senang? Mcm petik jari? Hari-hari graf iman naik je. No fluctuation, klu ikut term physio… huhu.. cm tu ke?

 

No.

 

Sabda Rasulullah saw, ‘Hati itu umpama bulu yg dibolak balik angin di padang pasir.’

 

Manusia ini kan penciptaannya sempurna, tp bukan pd perlakuan. Antara benda yg selalu didengari mesti psl husnuzon, bersangka baik. Tapi utk melakukannya bukan senang. Terutama utk istiqomah dlm bab2 penjagaan hati.

 

‘Hai orang2 yg beriman, jauhilah kebanyakan dari prasangka, sesungguhnya sebahagian prasangka itu adalah dosa dan janganlah mencari-cari kesalahan orang lain dan janganlah sebahagian kamu mengunjing sebahagian yg lain. Sukakah salah seorang di antara kamu memakan daging saudaranya yg sudah mati? Maka tentulah kamu merasa jijik kpdnya. Dan bertaqwalah kpd Allah. Sesungguhnya Allah Maha Penerima Taubat lagi Maha Penyayang.’  -Surah al-Hujuraat, 49:12

 

Apa yg dituturkan mmg senang, tapi untuk meng’implemen’ dlm diri ni, bgitu susah sekali. Ada aja idea2 yg mnular pd fikiran dan kita pun mula lupa utk bersangka baik. Kenalah selalu remind diri. Sebab diri kita ni pun bukan baik sgt. Kita bukan bersifat maksum. Mungkin pandangan kita pd seseorang itu sgtla negative, tp pd pandangan Allah pula sape yg tahu? Hinanya kita ini utk bersangka buruk pd org, sedangkan kita sendiri byk khilafnya.

 

‘Hai org2 yg beriman, jgnlah suatu kaum mengolok-ngolokkan kaum yg lain (kerana) boleh jadi mereka (yg diolok-olokkan) lebih baik dr mereka (yg mengolok-olokkan)dan jgn pula wanita2 (mengolok-olokkan) wanita (yg diperolok-olokkan) lebih baik dr wanita (yg mengolok-olokkan) dan janganlah kamu mencela dirimu sendiri dan jgnlah kamu panggil memanggil dgn gelaran-gelaran yg buruk. Seburuk-buruk panggilan ialah (panggilan) yg buruk sesudah iman dan barang siapa yg tidak bertaubat, maka mereka itulah orang2 yg zalim.’ (49:11)

 

Jom kita guard hati dan bersangka baik!

 

Wallahu’alam.